Strona główna Dietetyka Czy dieta ma wpływ na operację plastyczną?

Czy dieta ma wpływ na operację plastyczną?

Książkę doktora Jacka Szwedo i jego współpracowników„Rehabilitacja po operacjach estetycznych” przeczytałam prawie jednym tchem do czego i Was namawiam. Poniżej kilka garści wiedzy z książki:

Chirurgia plastyczna i zabiegi estetyczne przeznaczone są dla ludzi zdrowych. Prawidłowy stan zdrowia jest gwarancją pomyślnego przebycia wszystkich etapów od zakwalifikowania się do operacji, przez operację, aż po proces rekonwalescencji.

Decyzję o zakwalifikowaniu się do operacji plastycznej podejmuje chirurg wraz z anestezjologiem, decydującą rolę odgrywają tu prawidłowe wyniki świadczące o dobrym zdrowiu pacjenta.

Warto więc zawczasu pomyśleć o tym, żeby prawidłowo przygotować nasz organizm do planowanej operacji estetycznej.

Jednym z czynników mających istotny wpływ na nasze zdrowie jest prawidłowa dieta.

Czy wiecie, że dieta może wpłynąć na przebieg operacji?

Według Karoliny Gajdy specjalisty ds. żywienia człowieka, dietetyka „Prawidłowe odżywianie odgrywa ważną rolę w powodzeniu operacji oraz ułatwia i przyspiesza gojenie się ran, dlatego powinno ono być standardem postępowania w opiece okołooperacyjnej”

Woda ogromne znaczenie ma dostarczanie jej organizmowi w dostatecznej ilości. Woda utrzymuje prawidłowe nawilżenie, wpływa na usuwanie toksyn.

Antyoksydanty, przeciwutleniacze takie jak witaminy A,C,E spowalniają proces starzenia się komórek, nadają cerze prawidłowy koloryt, zwalczają wolne rodniki.

Warto pamiętać, ze niedobór witaminy C sprzyja powstawaniu siniaków, krwiaków i spowalnia gojenie się ran.

Brak prawidłowej ilości witaminy A może sprzyjać rogowaceniu naskórka, jego pogrubieniu a w konsekwencji przesuszeniu i złuszczeniu się skóry.

Witaminy z grupy B są konieczne do prawidłowego metabolizmu tkanek i ich regeneracji.

Pełnowartościowe białko zawarte w diecie sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesu zapalnego.

Aminokwasy, a w szczególności arginina (źródło; brązowy ryż, produkty mleczne,żelatyna,orzechy,mięso) wpływają na szybszy transport tlenu i składników odżywczych z krwią do uszkodzonego miejsca a w związku z tym na szybszą regenerację organizmu. Arginina spowalnia proces marszczenia się skóry i utrzymuje jej jędrność.

Nienasycone kwasy tłuszczowe zaangażowane są w syntezę nowych komórek oraz we wzmacnianie naturalnej odporności skóry. Wspomagają redukcję masy ciała zwiększają odporność organizmu, nawilżają skórę.

Witamina E wpływa na stabilizację błon komórkowych, łagodzi podrażnienie, przyspiesza proces regeneracji.

Cynk przyspiesza procesy metaboliczne w komórkach skory.

Błonnik sprzyja usuwaniu z organizmu toksyn

Zmianę diety na taka która dostarcza organizmowi powyższe składniki odżywcze warto wprowadzić na przynajmniej trzy – cztery miesiące przed planowaną operacją.

Uwaga! Nie mam tu na myśli diety odchudzającej ponieważ jej stosowanie może skutkować poważnymi niedoborami w organizmie, a one mogą skutkować brakiem kwalifikacji do przeprowadzenia operacji plastycznej.